Echipa profesionala de reparatii & montaj acoperisuri

0722 758 434

Ing. Cristian

Lun-Vin:08:00-18:00

Progam

Tot ce trebuie să știi despre dulgheria acoperișului

Am abordat o mulțime de subiecte interesante până acum pe blog, însă niciunul nu a fost legat de dulgheria unui acoperiș. Iată că astăzi i-a venit rândul, iar acestui serviciu pe care îl oferim și noi, îi dedicăm un întreg articol.

Astăzi vrem să te învățăm tot ce trebuie să știi despre dulgheria unui acoperiș. Ce înseamnă, mai exact, ce presupune, dar și alte informații asemenea extrem de interesante. Așadar, să nu mai batem pasul pe loc și să începem.

Ce înseamnă dulgheria unui acoperiș?

Dulgheria unui acoperiș reprezintă cadrul structural din cherestea ce are dublu rol: o dată de a crea un spațiu deasupra unei încăperi, iar celălalt rol este de a susține învelișul acoperișului din țiglă metalică, tablă, țiglă ceramică, șindrilă bituminoasă și așa mai departe.

Care sunt principalele componente ale unei dulgherii pentru acoperiș?

De cele mai multe ori, structura acoperișului este construită din lemn uscat, de calitate superioară. Bineînțeles, se poate folosi metalul și chiar betonul, însă lemnul este mult mai ușor de folosit, iar rezistența sa este perfectă pentru dulgherie.

Haide să vedem care sunt principalele componente pentru o dulgherie de acoperis:

  • grinzile

Acestea se montează orizontal și reprezintă baza acoperișului. Ele trebuie să fie rezistente, căci vor suporta întreaga greutate a materialelor folosite la construirea învelitorii pentru acoperiș.

  • coama

Despre coamă trebuie să știi că este întâlnită la acoperișurile în două ape și reprezintă o grindă plasată orizontal pe partea superioară. Ea marchează vârful acoperișului.

  • penele

Penele sunt suportul căpriorilor, fiind elemente verticale, responsabile de rezistența acoperișului. Acestea se așează pe zidărie.

  • popii

Popii sunt stâlpii verticali de susținere și se așează orizontal pe coamă. Ei transmit încărcarea de la pene către structura de rezistență a dulgheriei.

  • cleștii

Despre clești trebuie să știi că sunt elemente de rigidizare a șarpantei și sunt formați din perechi dispuse orizontal de șipci, dulapuri sau rigle.

  • contrafisele

Acestea sunt poziționate transversal, dar și în lungul șarpantei, și sunt un element de rigidizare.

  • astereala

Despre astereală trebuie să știi că se prinde de căpriori și este formată din scânduri. Ea este suportul învelitorilor neportante și are rolul de a rigidiza structura acoperișului.

Până aici totul clar? Cu montarea, dar și construcția dulgheriei pentru acoperișul tău, te putem ajuta noi. Doar accesează pagina de contact și spune-ne că ai nevoie de ajutor.

Ce etape trebuie urmate la construcția dulgheriei pentru acoperiș?

Nu oricine poate face dulgherie pentru acoperișuri deoarece trebuie urmate anumite etape care nu sunt chiar ușoare. De aceea, este recomandat să apelezi de fiecare dată la specialiști în domeniu. Doar așa poți fi sigur în final că te bucuri de o lucrare trainică.

Haide să vedem care sunt pașii de urmat la construcția dulgheriei pentru acoperiș.

1.    Montarea grinzilor

Se montează la o distanță de 30, 40 sau 60 cm una față de cealaltă. Ancorarea lor se face cu ajutorul unor tije din fier beton, prinse între ele cu scoabe.

2.    Montarea popilor și a penelor

Popii și penele vin așezați vertical pe grinzi pentru a putea fi fixați. Mare atenție! Aceștia nu trebuie fixați foarte strâns din prima deoarece s-ar putea să fie nevoie să le modifici poziția.

3.    Montarea căpriorilor

Amplasarea căpriorilor se începe întotdeauna de pe margine.

4.    Astereala

Atât plăcile de OSB, cât și scândurile, se fixează în căpriori cu ajutorul cuielor de oțel. Ele pot fi amplasate una lângă alta sau se lasă o anumită distanță între ele. Depinde de proiect.

5.    Montarea foliei anticondens

În funcție de utilitatea construcției și de instrucțiunile arhitectului sau a inginerului constructor, se montează folie simplă, impermeabilă sau folie anticondens.

6.    Instalarea sistemului de scurgere

Instalarea sistemului de scurgere trebuie făcută conform instrucțiunilor. Este un sistem extrem de important pentru acoperiș, dar și pentru întreaga clădire, încât nu se admite urmă de greșeală.

7.    Montarea învelitorii

Noi putem monta orice fel de tip de învelitoare, fie că e vorba de țiglă ceramică, țiglă metalică, tablă, șindrilă bituminoasă, tablă cutată, dar și tablă fălțuită și oricare alt tip disponibil pe piață.

Acestea fiind spuse, iată din ce este compusă dulgheria acoperișului, dar și care sunt pașii după care se lucrează. Acum vei fi capabil să înțelegi mai bine ce fac meșterii la acoperișul tău și de ce durează de multe ori mai mult decât ți-ai imaginat tu.

Formular ofertă

Completează formularul iar noi vom reveni în scurt timp cu oferta!

Call Now ButtonSună acum